Kategorier

Flaggkake til 17 mai

IMG_2463

Da er 17 mai like rundt hjørnet igjen og jeg tenkte at jeg i år skulle prøve å forenkle og forbedre flaggkaken min fra i fjor. Selvom et noe skeivt og uproposjonert flagg har sin sjarm, ville jeg ha den mer symetrisk i år. Nøkkelen til dette er kakeringer eller papirmaler og en god kniv, kakesag og en god dose tålmodighet. Jeg klarte å kutte ned tiden fra 2,5 dag til 1 dag så jeg vil kalle det en suksess :)

Det første som må gjøres er å bake selve kaken. Jeg har brukt en red velvet kake (oppskrift fra Hummingbird bakery sin bok kakedager), laget to deiger og farget den ene rød og den andre blå. Vanlig vaniljekake fungerer nok også fint, men da får man ikke den fine, dype fargen. Red velvet kake er også veldig fast, men også ordentlig saftig, som gjør den til den perfekte kake å bruke til slike prosjekter som krever en del kutting og løfting.

Red velvet kake: (oppskrift fra Hummingbird Bakery kakedager)
120 g usaltet smør (romstemperert)
300 g sukker
2 store egg (romstemperert)
20 g kakaopulver
0,5-1,0 boks konditorfarge
1 ts vaniljeekstrakt
300g hvetemel
1 ts salt
2,4dl skummel kulturmelk (romstemperert)
1 ss hvitvinseddik
1t s natron

Forvarm ovnen til 170 grader varmluft.

Miks smør og sukker hvitt og tilsett så ett og ett egg av gangen. Bland godt mellom hvert egg og pass på å skrape kantene godt ned.

Tilsett konditorfargen. Jeg har brukt en halv boks rød farge i den røde kaken og en halv boks blå og en kvart boks lilla i den blå kaken. Man kan med fordel bruke en boks rød i den røde og en boks blå og en halv lilla i den blå om man vil ha en enda klarere farge enn min kake. Den lilla fargen bidrar til at blåfargen ikke skal gå for mye mot det grønne (pga eggegulen) og mer mot det marineblå.
Fargen vil nå være en god del lysere enn sluttresultatet fordi kakaoen ikke er tilsatt enda.

Sikt sammen mel, salt og kakao i en bolle og ha det i kakerøren vekselsvis med melken. Begynn og avslutt med det tørre, altså tørr-melk-tørr-melk-tørr og bland godt mellom hver gang. Hvis du nå ser at du ikke er helt fornøyd med fargen kan du tilsette mer.

Bland eddiken og natronen godt i en liten bolle (her skal det skumme masse) og ha det så i kakerøren og bland godt.

Ta frem en 24 cm springform og ha bakepapir i bunn før du lukker den. Smør så hele godt med smør og ha så i mel som du jevnt fordeler rundt i formen. Dette gjør at kaken overhodet ikke sitter fast i formen etter steking.

Ha deigen i kakeformen og stek i ovnen i ca 40 min. Den er klar når en kakenål/tannpirker kommer ut uten smuler. Tiden varierer en del fra ovn til ovn, så følg nøye med.

Mens den første kaken steker i ovnen kan du lage klar kakedeig nr 2 i den andre fargen.

Det er viktig at kakene får avkjølt seg helt før du begynner å skjære i dem, så det er en stor fordel å bake kaken kvelden før, slik at bunnene kan ligge i kjøleskapet over natten. Har du ikke mulighet til dette må de i det minste få avkjøle seg helt på rist.

Mens du venter på at bunnene skal avkjøles kan du lage kremen.

Kremosfrosting:  (oppskrift fra Hummingbird Bakery kakedager)
200 g usaltet smør (romstemperert)
1,2 kg melis
500 g kremost (romstemperert)
0,5 ts vaniljeekstrakt

Pisk smøret til det begynner å bli lyst, skrap godt ned langs kantene og tilsett så osten. Pisk det godt og luftig og tilsett så melisen litt og litt. Det er ikke sikkert at du trenger å bruke all melisen, så gå sakte frem. Vaniljen tilsetter du helt til sist, smak deg frem så det ikke blir for mye.

IMG_2471

Når kakene er helt avkjølt begynner det morsomme.

Det første du gjør er å kutte vekk toppen av begge kakene slik at de blir så rette som mulig.

Ta så den blå bunnen og kutt av en 1 cm høy bunn. Denne blir veldig tynn, så det er en stor fordel å ha en kakeløfter på lur slik at den ikke deler seg.

Del så den røde kaken akkurat på midten med en kakesag eller konditorkniv. Mål med målebånd hvor høye de to delene er og kutt den blå kakebunnen i samme høyde.

Du skal altså nå sitte på 1 stk blå kakebunn som er 1 cm høy, to røde bunner som er nøyaktig like høye og en blå bunn som er like høy som de to røde.


Jeg har prøvd å lage en illustrasjon av alle stegene til kaken i paint sånn at det skal bli litt enklere å forklare.

Bilde 1: Her ser vi hvordan det første laget ser ut ovenfra. Vi skal ha en rød sirkel som er 6 cm i diameter og en rød sirkel som er 6 cm bred. Har du kakeutstikkere på lur som er 6 og 10 cm i diameter er det bare å stikke ut. Har du ikke det kan du lage en papirmal og kutte forsiktig rundt med en kniv. Den ene malen skal da være en sirkel på 6 cm diameter og den andre en sirkel på 10 cm diameter. Gjør dette med begge de røde kakebunnene.

Den blå sirkelen skal være 1 cm bred. For at den skal få riktig avstand til de røde sirklene trenger du en utstikker/mal på 7 cm og en på 9 cm. Det er plass nok på den blå bunnen (som er like høy som de to røde, IKKE den som er 1 cm høy) til å stikke ut sirkelen til bilde 1 og bilde 5 på den, så pass på at du plaserer malene slik at du utnytter plassen.

Du skal nå ha 2 stk røde sirkler som er 6 cm diameter.
2 stk store, røde sirkler som er 6 cm brede.
2 stk blå sirkler som er 1 cm brede.
1 blå kakebunn som er 1 cm høy.

Sett så sammen 1 liten rød sirkel, en blå sirkel og en stor rød sirkel slik som på bilde 1 og se til at det er nok rom til kremen som skal mellom sirklene.

Fyll en sprøytepose med ostekremen, klipp et lite hull i den og sprut forsiktig inn der det er tomrom og fyll helt opp til kanten.

Bilde 2: Dekk så alt med krem UTENOM over det blå. Hvis du dekker det blå med krem vil du få en hvit strek i korset i flagget.
Hvis det er mye mellomrom mellom det blå og kremen kan du forsiktig smule opp litt av den blå kaken du ikke skal bruke, slik at det blir jevnt i høyden.

Bilde 3: Legg så den 1 cm høye blå kakebunnen forsiktig oppå kaken.

Bilde 4: Legg så den siste blå sirkelen rett på den blå kakebunnen og pass på at den sitter midt på kaken FØR du tar på kremen, ellers vil du igjen få en strek i korset.
Når den blå sirkelen er sentrert kan du ta på krem inni sirkelen og på resten av kaken, slik at det ser ut som bilde 4.

Bilde 5: Legg så de siste røde sirklene på plass og fyll med krem i tomrommene. Hvis den blå kaken igjen er litt lavere enn resten kan du smule på litt mer kakerester før du dekker resten av kaken med krem.

Når man skal dekke en hel kake med smørkrem er det best å gjøre et smulelag først. Dvs at man har et tynt lag med krem over hele kaken, setter kaken inn i kjøleskapet slik at kremen stivner og smulene "fryses" fast. Da vil man ikke ha like mye smuler i det ytterste laget med krem og det er litt enklere å få det pent.

Du sitter nå på ganske mye kakerester som er perfekt å bruke til cakepops!

IMG_2449

Jeg håper det var en forståelig forklaring og at du ikke ble for skremt av alle stegene.

God 17. mai!!

-Citona